karakter- ras beschrijving

Eurasiër

Land van herkomst: Duitsland

Oorspronkelijke taak: gezelschapshond

Huidige taak: gezelschapshond

Gemiddelde levensverwachting: 14 jaar

eurasier puppy

 

 

Silmoralbion’s Arya

Geschiedenis:
In 1960 besloot Julius Wipfel zijn 4 Duitse Wolfsspitz teefjes te laten dekken door een Chow Chow reu, dit uit heimwee naar een hond die hij eerder had gehad. Er werden hiervoor 3 verschillende reuen gebruikt.
Hij liet zich inspireren door de publicaties van Konrad Lorenz, die destijds erg enthousiast was over zijn kruisingen Chow Chow x Duitse herder.
Zijn doel was een rustige, evenwichtige, intelligente, gezonde, middelgrote, natuurlijke hond te fokken met fraaie kleuren, die zich makkelijk aanpast en zich duidelijk onderscheidt van de uitgangsrassen.
In 1960 werden de eerste pups geboren, deze waren in drie types te verdelen:
1) mengtype van de uitgangsrassen
2) wilde vorm, zowel uiterlijk als karakter
3) krachtig poolhondachtig type met evenwichtig karakter
Het derde type onderscheidde zich duidelijk zowel van karakter als uiterlijk van de uitgangsrassen, alleen met dit derde type werd verder gefokt. Dit nieuwe ras kreeg de naam Wolfs-Chow.
Ook in 1960 werd in Duitsland de eerste rasvereniging opgericht.
Na 10 jaar selectief fokken beantwoorden de meeste honden behoorlijk aan het gestelde doel. Om de kleine fokbasis te verbreden werd er in 1972 een Samojeed ingekruist. Hij bracht de vriendelijke aard en de elegante bouw mee.
Om het ras erkend te krijgen moest het een andere naam krijgen. Zodoende werd op 15 april 1973 het nieuwe ras “Eurasier” erkend door de VDH en de FCI. De eerste rasstandaard werd uitgegeven op 6 oktober 1974.
Lichaamsbouw:
De Eurasier is een middelgrote keesachtige hond, met een trotse houding. Ze hebben een krachtig hoofd met een wolfachtige uitstraling. Een gespierde, vlakke rug. Hun staart is hoog aangezet en wordt in een krul over de rug gedragen. De ondervacht is dik en wollig, het dekhaar is middellang, de snuit, het gezicht, de oren en de voorzijde van de poten zijn kortbehaard.

Temperament:
Eurasiers zijn, indien ze goed opgevoed en positief getraind zijn, kalme, vriendelijke en evenwichtige honden. Ze zijn intelligent en redelijk gehoorzaam, al houden ze er soms hun eigen ideeën op na. Ze zijn waakzaam en laten zich zeker horen als er onraad is, toch blaffen ze doorgaans weinig.

Gedrag naar volwassenen:
De eurasier is zeer trouw aan het eigen gezin en maakt graag deel uit van het dagelijkse leven. Een Eurasiër zou daarom ook nooit als kennelhond gekocht mogen worden. Ze zijn graag in de buurt van de eigenaar en zal deze ook gemakkelijk volgen in huis. De meeste zijn aanhankelijk en houden van lichamelijk contact. Er zijn echter ook uitzonderingen. Naar mensen die ze niet kennen stellen ze zich wat gereserveerd op, maar niet onvriendelijk.

Gedrag naar kinderen:
Met kinderen kunnen ze het doorgaans uitstekend vinden. Let wel, kinderen moeten ook leren hoe met een hond om te gaan. Dit geldt voor alle rassen. Eurasiers die niet gesocialiseerd zijn met kinderen en nauwelijks contact met ze hebben kunnen wantrouwig reageren.

Gedrag naar andere honden:
De Eurasier kan het over het algemeen uitstekend vinden met soortgenoten. Ze benaderen elkaar meestal rustig, maar eens ze kennis gemaakt hebben, wordt het spel vaak uitbundig.
Onder 2 reuen is er soms meer spanning.

Jachtgedrag:
Men heeft terrecht een aanpassing gedaan in de officiele rasstndaard hieromtrent. Eurasiers hebben vaak een behoorlijk groot jachtinstinct het is zeer aan te raden om hem goed te socialiseren met andere dieren.

Territoriumgedrag:
De Eurasier zal aanslaan bij onraad, maar doorgaans blaft hij niet vaak. Ze hebben een zware en imponerende blaf.

Alleen kunnen zijn:
Deze honden kunnen mits het hun is aangeleerd, gemakkelijk een paar uur per dag alleen zijn. Een maximum van 5 uur achtereen volgens alleen zijn is wel een maximum.

Behoefte aan beweging:
Deze honden hebben toch wel wat behoefte aan beweging, on-aangelijnd rennen en ravotten wordt aangeraden. Velen onder hen zwemmen ook zeer graag. Het spreekt voor zich dat de beweging wordt afgesteld op de leeftijd van de hond. (pups 1min per week ouderdom) Een volwassen exemplaar vind anderhalf uur wandelen per dag zeker niet teveel.

Leergedrag:
Het ras reageert goed op een afwisselende training, waarbij de nadruk wordt gelegd op gewenst gedrag belonen. Wanneer er met druk getraind wordt zal hij afwezig reageren.
Je vindt de Eurasier terug in de verschillende takken van de hondensport. Bv: gehoorzaamheid, agility, en show. Ook neuswerk is hen op het lijf geschreven.

Verschil tussen reu en teef:
Honden van dit ras zijn zeer sociaal en zullen niet snel aanvaringen hebben met andere honden. Reuen reageren iets vaker op andere reuen, teven zijn meestal rustiger in de omgang met seksegenoten.

opvoeding:
De Eurasier is doorsnee niet moeilijk op te voeden, al moet de eigenaar wel consequent en duidelijk zijn tegen de hond.
Een puppycursus wordt aangeraden aangezien het krachtige honden worden die eenmaal volgroeit de eigenaar met gemak onderuit kunnen halen.

Gezondheid:
De Eurasier is een behoorlijk gezond ras, daar er heel strikt gefokt wordt.
De fokdieren worden verplicht enkele testen te ondergaan waardoor bepaalde ziektes niet de kans krijgen zich uit te breiden binnen het ras.
Ouders worden getest op pattella luxatie, heup en elleboogdysplasie, volledig oogonderzoek en een genetisch onderzoek naar de werking van de schildklier en dandy walker malformation.
Verzorging:
De vacht ziet er uit alsof ze veel onderhoud vraagt, maar eigenlijk valt dit heel erg mee. Doorgaans hoeft de Eurasier niet eens elke week gekamd te worden, om de paar weken volstaat. In de ruiperiode moet hij goed uitgekamd worden. Dit gaat het makkelijkst met een herderharkje. Deze periode verliest hij zakken vol haar. Het gebruik van coatking of furminator is ten stelligste af te raden, deze tools snijden in de vacht en breken zo die mooie vacht volledig af, met als resultaat dat de vacht meer onderhoud zal nodig hebben. Veel eigenaars brengen hun lieverd meerdere keren per jaar naar een trimmer, die knipt dan ook gelijk de nageltjes bij en houdt de oren zuiver.
eurasier

Profiel van de ideale eigenaar:
-Gebruikt geen harde hand bij de opvoeding
-Is graag bezig met de hond
-Is consequent
-Verwacht geen slaafse gehoorzaamheid
-Houdt zijn hond binnenshuis

Gedragsproblemen:
-Als de Eurasier niet goed gesocialiseerd wordt bestaat de kans dat hij bang zal zijn van vele dingen.
-De Eurasier is van nature een fiere hond, die gemakkelijk een hoge houding aan neemt. Is de eigenaar niet consequent kan dit leiden tot problemen in de hiërarchische verhouding binnen het gezin.

 

 

 

Officiële rasvereniging:
Eurasiër Club België
Eurasiër vereniging Nederland

Bronvermelding:
Eurasier Vereniging Nederland
Eurasier Freunden Deutschland